暑假就黎啦,一到週末又諗住同你另一半行街、食飯、睇戲就算?又咁悶?
不如等小編同大家介紹一下泥涌依個新既拍拖、影相呃like聖地啦。https://www.facebook.com/nowhat.hk/videos/226056887911203/
今次帶大家到西頁嘅泥涌位於馬鞍山的西沙公路側,面向吐露港。
附近交通便利,係巴士站落車之後行入背向嘅一條小路行,小路就係泥涌嘅入口啦,大約行2分鐘後便會見到一大片石灘及無敵大海景。小編今次就揀左係觀塘出發,觀塘區嘅朋友仔可以乘搭巴士89D 去到沙田醫院站下車,再轉乘巴士於299X泥涌下車,較為快捷。

其他前往泥涌石灘交通:
1.巴士299X來往西貢市中心與沙田市中心,係泥涌站落車。
2.巴士99來往西貢市中心與馬鞍山恆安,係泥涌站落車。
3.大學站搭小巴807B807K,於泥涌下車。

必到打卡位:
1:石灘(潮漲)石灘(潮退)

2:斷橋(潮脹)3.情人橋(潮)

情人橋(潮退)4.紅木欄杆5.泥涌碼頭

溫馨提示:
1. 想影到斷橋、情人橋的朋友就要等待潮退的時候,出發前可事先於天文台網站,留意(大廟灣
的潮汐預報啦。
網址:http://www.hko.gov.hk/tide/cstation_select.htm
2. 由於泥灘上有很多碎石及貝殼類的碎片,因此出行前可帶備涼鞋或者水難以免踩入泥灘時刮傷,但絕對唔建議著拖鞋,因為水泥好深,踩左落去會吸實你隻腳架。
仲唔快d拖埋你既BB豬出去行下!​